حسابداری یکی از مهمترین مشاغلی است که همه کسبوکارهای کوچک و بزرگ به آن نیاز دارند. حسابدارها طیف گستردهای از دادهها را تجزیه و تحلیل کرده و گزارش میدهند. حسابداری جزو معدود مشاغلی است که علاوه بر مهارتهای کار با اعداد، به تعامل با افراد و مشتریها هم نیاز دارد. در واقع یک حسابدار باید اطلاعات مالی را به زبانی ساده و قابلدرک برای سایر افراد، بیان کند. بنابراین داشتن مهارتهای اجتماعی بهاندازه دانش فنی برای یک حسابدار ضروری است. در این مقاله به بررسی مهارت و دانش لازم برای یک حسابدار میپردازیم.
مهارتهای فنی حسابداری چیست؟
حسابداری یک رشته دقیق است که کوچکترین خطایی در آن نباید وجود داشته باشد. بنابراین کارفرمایان همیشه به دنبال حسابدارانی هستند که مهارتهای فنی اولیه و تخصصی بالایی داشته باشند تا از انجام دقیق امور مالی سازمان خود اطمینان حاصل کنند. وجود یک حسابدار ماهر و متخصص علاوه بر رساندن سازمان به اهداف خود، رضایت کارمندان را هم به ارمغان میآورد. بهعنوان مثال، محاسبه عیدی ۱۴۰۰ برای همه کارمندان اهمیت دارد و جزو وظایف ابتدایی حسابدار به حساب میآید. حداقل مهارت و دانش لازم برای یک حسابدار عبارتاند از:
سابقه تحصیل در رشته حسابداری یا داشتن مدرک معتبر حسابداری
مدیران و صاحبان کسبوکارها معمولاً به دنبال افرادی هستند که یک مدرک دانشگاهی یا غیردانشگاهی معتبر در زمینه حسابداری داشته باشند. آگاهی از استانداردهای نظارتی مربوط به امور مالی شرکتها و امور مالی عمومی برای اطمینان از رعایت الزامات و حفظ یکپارچگی رویههای حسابداری سازمان بسیار مهم و ضروری است. بنابراین یک حسابدار موفق کسی است که دانش و اطلاعات لازم و کافی در ارتباط با رشته حسابداری داشته باشد. برای آشنایی بیشتر با این رشته جذاب توصیه میکنیم مقاله رشته حسابداری چیست را از مجله سپیدار سیستم مطالعه کنید.
تسلط بر نرمافزارهای حسابداری؛ مهمترین مهارت یک حسابدار
بخش زیادی از کار یک حسابدار مستلزم استفاده از نرمافزارهای رایج مانند اکسل و سایر نرمافزارهای حسابداری است؛ کار با نرمافزارهایی برای ساخت پایگاه داده، گزارشدهی مالی و تجزیه و تحلیل، صورتهای مالی، انطباق و مدیریت پروژه از جمله مهارتهای لازم برای یک حسابدار عمومی است. بهعنوان مثال، یک حسابدار باید بتواند با استفاده از نرمافزارهای در دسترس به محاسبه سنوات و انجام کارهای مالیاتی بپردازد. حسابدارهای ارشد علاوه بر نرمافزارهای عمومی باید دانش لازم برای کار با نرمافزارهای برنامهریزی منابع سازمانی و مدیریت فعالیتهای تجاری مانند زنجیره تامین و تولید و عملیات داشته باشند.
توانایی تهیه صورتهای مالی
برای ورود به حرفه حسابداری باید به انجام سه نوع صورت مالی مسلط باشید؛ صورتهای درآمد (سود و زیان)، صورتهای جریان وجوه نقد و ترازنامهها از جمله مهمترین صورتهای مالی هستند که نشان از سلامت مالی سازمان دارند.
بهعنوان مثال، مدیران یک کسبوکار برای کنترل روی هزینههای تولید خود باید گزارش دقیقی از هزینه مورداستفاده برای خرید مواد اولیه، هزینه ماشینآلات و دستمزد پرسنل داشته باشند تا برای بهرهوری سازمان برنامهریزی کنند. این گزارش باید توسط حسابدار شرکت تحت عنوان بهای تمامشده به مدیر ارائه شود. بنابراین یک حسابدار باید بداند بهای تمام شده چیست و چگونه باید آن را محاسبه کند.
تفکر انتقادی؛ مهارت ضروری برای بررسی مسائل
تفکر انتقادی توانایی مشاهده همزمان کلیات و جزئیات یک تصویر است. این مهارت به حسابدارها کمک میکند تا یک مشکل یا موضوع را از جهتهای مختلف مشاهده کنند و برای مسائل قدیمی و جدید مالی، راهحلهایی در چارچوب استانداردهای اخلاقی ارائه دهند.
توانایی تجزیه و تحلیل دادهها برای تبدیل شدن به حسابدار نمونه
دادههای مالی یک سازمان یکی از بزرگترین داراییهای آن به حساب میآیند. این دادهها برای تصمیمگیری در انواع عملیاتهای سازمانی و اطمینان از موفقیت شرکت بسیار بااهمیت است. به همین خاطر توانایی جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای خام یک مهارت حیاتی برای حسابدارها به شمار میرود.
برای تبدیل شدن به یک حسابدار نمونه باید توانایی کار با زبانهای کوئری داده داشته باشید تا بتوانید اطلاعات خاصی را از حجم زیاد دادهها استخراج کنید. آشنایی با این زبانها به حسابدارها اجازه میدهد تا الگوهای موجود در مجموعه دادههای کسبوکار را شناسایی و خطاها را پیدا کنند.
مهارتهای نرم لازم برای یک حسابدار چیست؟
مهارت و دانش لازم برای یک حسابدار صرفا به دانش تخصصی محدود نمیشود. به عقیده بعضی از افراد حسابدار فقط باید بداند بیمه بیکاری چقدر است و مالیات یک سازمان چگونه محاسبه میشود؛ درصورتیکه انواع مهارتهای حرفهای یا نرم برای رفع نیازهای سازمان و مشتریان ضروری است. از جمله مهارتهای نرم لازم برای یک حسابدار میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
مهارتهای مدیریت زمان
آگاهی از پروژههای زیادی که در اختیار دارید، اولویتبندی زمان بر اساس اهمیت پروژهها و انجام بهموقع کارها شما را به یک نیروی انسانی فوقالعاده برای سازمان تبدیل میکند. با استفاده از تقویم، یادآورهای منظم روی تلفن همراه و داشتن فهرست کارهای روزانه میتوانید زمان خود را به بهترین شکل مدیریت کنید. از طرفی، داشتن انعطاف کامل برای انجام وظایف فوری بسیار ضروری است.
یادگیری مستمر؛ مهمترین اصل برای موفق ماندن در حسابداری
رشته حسابداری همواره با تغییراتی روبهرو است. قوانین و مقررات مالی، کدهای مالیاتی، نرمافزارهای مختلف و روشهای حسابداری در طول زمان تغییر میکنند. به همین خاطر مدارک آموزشی حسابداری معمولاً بعد از گذشت چند سال بیاعتبار میشوند و شما باید مهارتهای جدید را یاد بگیرید.
مهارتهای ارتباطی نوشتاری و کلامی برای ارتباط با مدیران و مشتریان
برخلاف تصور بسیاری از افراد، حسابدار صرفا با اعداد و ارقام سروکار ندارد؛ بلکه تعامل با همکاران، مدیران و مشتریان از مهمترین بخشهای حرفه حسابداری است. گزارشنویسی، ارتباط با مشتریان و اعضای تیم برای جمعآوری، ثبت و تجزیه و تحلیل دادهها و ارائه گزارش به مدیران و کارفرمایان از جمله وظایفی است که به مهارتهای نوشتاری و کلامی نیاز دارد.
مهارتهای ارتباطی نوشتاری؛ ضروریترین مهارت برای ارائه گزارش و ارتباط با مشتری
در این مقاله به بررسی مهارت و دانش لازم برای یک حسابدار پرداختیم. حسابداری مجموعهای از دانش تخصصی و مهارتهای نرم سازمانی است. هرکدام از این دسته از مهارتها بهتنهایی برای تبدیل شدن به یک حسابدار نمونه کافی نیست. بااینحال، کار با نرمافزارهای حسابداری پایهایترین مهارتهای لازم برای ورود به حرفه حسابداری به حساب میآید.
شرکت سپیدار سیستم با بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت در زمینه امور مالی و حسابداری، انواع نرمافزارهای موردنیاز برای صنایع مختلف را عرضه میکند. برای تهیه بهترین نرمافزارهای حسابداری و دریافت مشاوره از متخصصان سپیدار سیستم با شماره تلفن ۰۲۱۸۱۰۲۲۰۰۰ تماس بگیرید.