بالاخره بعد از مدتها تلاش توانستهاید استارتاپ خود را شروع کنید و آماده ورود به بازار شدهاید.
از طرفی شروع یک کسبوکار نیازمند پاسخدهی به سوالات مهمی در زمینه زمان رونمایی و وضعیت رقابتی در بازار است. بسیار مهم است که بدانید چه موانعی در مسیر شما قرار دارد و با برنامهریزی و استفاده از تکنولوژی بتوانید از آنها عبور کنید.
چه شرکت شما آغاز به کار نکرده باشد یا در حال کار باشد، چه برنامه برای رشد داشته باشد یا مشکلاتی در اندازهگیری شاخصها داشته باشد؛ به هر حال شما با سوالاتی در زمینه استراتژی مواجه خواهید شد.
سوال ۱: آیا در شرایط بحران اقتصادی راهاندازی شرکت جدید ایده بدی است؟
پاسخ: شاید به نظر بیاید که ایده جالبی نیست، این طور فکر میکنید؟ دادههای تحقیقات چیز دیگری نشان میدهد.
سازمان بنگاههای کوچک آمریکا (SBA)__ به همراهی آزمایشگاه آماری (Bureau (BLS __ درباره این موضوع مطالعاتی انجام دادهاند. نتایج این مطالعات انگیزهای دوباره به هر کارآفرین و کسبوکار تازه میدهد.
مطالعات بقای کسبوکارها که توسط SBA صورت گرفته است، نشان میدهد شرایط بد اقتصادی تاثیر کمی بر سقوط کسبوکارها دارد.
نمودار زیر این مساله را به خوبی نشان میدهد. نکته مهم در این نمودار این است که اقتصاد آمریکا در سالهای 1995 و 2005 در حال رشد و توسعه بوده است؛ اما در سالهای 2000 و 2010 در حال از بین رفتن و بهبود بوده است. مشاهده میکنید که نرخ نجات کسبوکارها (بدون توجه به زمان رونماییشان) چگونه بدون تغییر باقی مانده است:
دو درس مهم اینجا وجود دارد:
- نرخ نجات یافتن شرکتهای کوچک مستقل از شرایط اقتصاد کلان میباشد. در واقع نیازی نیست زمان رونمایی و فعالیت کسبوکارتان را بر اساس روند اقتصادی تنظیم کنید.
- وقتی میخواهید تصمیمگیریهای استراتژیک کسبوکار را انجام دهید؛ دادهها باید بر اساس فرضیهها و نتیجهگیریهای مناسب باشند. همانطور که این تحقیق نشان داد، فرضیهها با واقعیات متفاوت است.
سوال ۲: به غیر از رستورانها، در کدام نوع از کسبوکارهای جدید نرخ بقا کم است؟
پاسخ: طرز تفکر در مورد رستورانها هم اشتباه است. به یاد دارید که درباره فرضیهها چه گفتیم؟
آیا آمارهایی در زمینه رستورانهای تازه تاسیس شنیده اید؟ آمارهایی که میگویند ۹۰% رستورانها در سال اول تاسیسشان شکست میخورند. اما واقعیت کاملاً برعکس است. در واقع، همانطور که در نمودار SBA در زیر میبینید، رستورانها به طور متوسط نرخ موفقیت بیشتری نسبت به کسبوکارها در دیگر صنایع دارند:
همانطور که در این نمودار مشخص است، رستورانها نسبت به دیگر صنایع کشش زیادتری به شکست خوردن ندارند. در این نمودار درسهای بزرگی برای رستوراندارهای تازه کار وجود دارد که باید به آن توجه کرد:
- عقاید و دیدگاههای رایج معمولاً اشتباه است. زمانی که با ایده کسبوکاری جدید روبرو میشوید، عقاید و دیدگاههای رایج در زمینه آن ایده را جایگزین اطلاعات تحقیقات بازار نکنید. اصلاً مهم نیست که چه مقدار این دیدگاه رایج را شنیدهاید، به آن توجه نکنید!
سوال ۳:بزرگترین موانع استارتاپها و کسبوکارهای کوچک در حال رشد چیست؟
پاسخ: با این که موانع با توجه به مرحله رشد شرکتها متفاوت است، بیشتر شرکتها شناسایی تکنولوژی مورد نیازشان را به عنوان اصلیترین چالش معرفی کردهاند.
بحث اولیه ما در این مقاله درباره دغدغه زمان راهاندازی استارتاپها بود. همانطور که دادهها نشان داد، این دغدغه بیاساس بود.
اما کدام دغدغه ارزش توجه را دارد؟ موانع واقعی که کسبوکارهای نوپا با آن روبرو هستند؛ کدامند؟ برای پاسخ به این موضوع ما به روندهای تکنولوژی برتر ۲۰۱۷ گارتنر برای کسبوکارهای کوچک مراجعه میکنیم و اطلاعات واقعی را از مرجع قابل اعتماد بررسی میکنیم.
یک نظرسنجی به ۶۹۹ کسبوکار کوچک در ایالات متحده که بیش از ۱۰ کارمند داشتند و درآمد سالانه آنها کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار است ارائه شد. یک سوال که پرسیده شد این بود: “کدام یک از این موارد به عنوان اصلیترین چالشها برای رسیدن به اهداف کسبوکارتان است؟”.
پاسخها به دو گروه کسبوکارها کوچک و متوسط تقسیم شد که به شرح زیر است:
سوال: به ۱ الی ۲ سال آینده فکر کنید، چه موانعی در مسیر تلاشهایتان برای رسیدن به اهداف کسبوکارتان وجود دارد؟ منبع: گارتنر ۲۰۱۷
کسبوکارهای کوچک (که با رنگ آبی نشان داده شدهاند) نشان میدهد که استخدام افراد مناسب مهمترین مانع برای رشد و موفقیت کسبوکارها است. این در حالی است که در شرکتهای بزرگتر انتخاب تکنولوژی بزرگترین مانع است. هر دو مورد برای افراد و کسبوکارهایی که در مرحله برنامهریزی و رشد هستند کاربردی است.
با یک پیچ و تاب تفسیری کوچک، میتوانیم دادههای بالا کمی بیشتر نشان میدهد. نمودار زیر نشان میدهد که چه موانعی مهمتر از آن است که شرکت خود طیف اندازه از کوچک تا متوسط را افزایش دهد.
با کمی دقت، دادههای بالا را میتوان بهتر تفسیر کرد. نمودار زیر نشان میدهد کدام یک از موانع در زمان رشد شرکتها از کوچک به متوسط از دید خودشان مهم است.
این تفسیر دقیقتر از دادهها، درسهایی برای استارتاپها و دیگر شرکتهای در حال رشد دارد:
- همراه با رشد شرکتها از کوچک به متوسط، چالش “جذب نیروی مناسب” افزایش پیدا نخواهد کرد.
- در مقابل، همزمان با رشد شرکتها از کوچک و متوسط، “استفاده از تکنولوژیهای مناسب” به صورت افزایشی چالشی میشود.
این موارد بر اهمیت انتخاب فناوری اطلاعات و نرمافزار مناسب تاکید دارد که موضوع بخش بعدی است.
سوال ۴:کدام تکنولوژیها مناسب استارتاپها و شرکتهای کوچک است.
پاسخ:
کسبوکارهای کوچک اعلام کردهاند که به نرمافزارهای حسابداری و CRM بیش از هر ابزار دیگری نیازمندند.
در نظرسنجی گاتنر از سهامداران شرکتهای کوچک درباره نیاز به نرمافزارها و ابزارهای فناوری اطلاعات در حوزه کسبوکارشان پرسیده شد. نرمافزار حسابداری در صدر نیازهای شرکتهای کوچک هستند
نرم افزار حسابداری نقش محوری را در این کسبوکارها ایفا میکند. این نرمافزارها در ابتدای فعالیت برای کسبوکارها مناسب هستند. زیرا دارای بخشهای مختلفی همچون حسابداری و گزارشگیری هستند که اکثر شرکتها به آن نیازمندند.
استارتاپها در صنایع مختلف اهداف مختلفی دارند. همچنین در مراحل رشد مختلف نیازمند سرمایهگذاریهای گوناگونی هستند. بدین ترتیب، اکثر استارتاپها در ابتدای کار با نرم افزارهای حسابداری بر روی ابزارهای زیر متمرکز میباشند.
- مدیریت حسابها: این موارد بخش کلیدی هر نرمافزار حسابداری هستند. این نرمافزارها با امکاناتی که دارند، فرآیند ثبت حسابها را به صورت خودکار ثبت میکنند.
- مدیریت دریافتیها و پرداختیها: در حالی که این ابزارها برای همه شرکتها مناسب هستند، برای استارتاپها از اهمیت ویژهای برخوردارند. زیرا آنها به دنبال سرمایه گذاران هستند. سرمایهگذاران به مواردی مانند سودآوری، درآمدزایی و گزارشات دریافتی و پرداختی نگاه میکنند و این ابزارها مرحله اول پیگیری و مدیریت دریافتی، پرداختی و دیگر شاخصها را مدیریت میکند.
- خدمات مشتریان، ارتباطات و تیکتهای پشتیبانی: با توجه به طبیعت استارتاپتان، ممکن است از کانالهای مختلف با مشتریان در ارتباط باشید: تلفن، ایمیل، فرمهای وب سایت، چت آنلاین و… بنابراین یک نرمافزار حسابداری باید بتواند تمامی کانالهای شرکت را مدیریت مالی کند. ابزارهای مالی تضمین میکند که ارتباطات مالی بین تمامی بخشها یکپارچه و دقیق باشد.
برای کسبوکارهای جدید و آنهایی که در ابتدای مراحل رشدشان هستند، استراتژی اصلی باید این باشد که نرم افزار حسابداری شرکتی با دقت انتخاب شود. این نرم افزار باید با توجه به مدل کسبوکارتان و نیازها باشد.