همواره شعارهایی همچون “همیشه حق با مشتری است” به چشم میخورد و برای مدیریت هوشمندانه فروشگاه تلاش دارند تا اصول کلی مدیریت فروشگاه را رعایت کنند اما الزاما این شعارها رونق کسب و کار فروشگاه و مغازه را تضمین نمیکنند. در این مقاله سعی داریم نگاهی به عادتها و فعالیتهای مدیران و فروشگاهداران موفق دنیا داشته باشیم تا با الگوگیری از آنها بتوانیم مدیریت هوشمندانه فروشگاه را تجربه کنیم.
- اولویت دادن به امور جاری کلید پیشبرد مسائل فروشگاه است
مدیریت هوشمندانه فروشگاه یعنی مدیریت کارهایی که به صورت از پیش تعیین نشده وجود دارند و چندان قابلیت پیشبینی آنها را نداشتیم. یک مدیر فروشگاه ذهنش از طرفی درگیر انبار و موجودی کالا است. از طرف دیگر باید به بازاریابها رسیدگی کند. درگیر مسائل تبلیغاتی و بازاریابی میشود. مدیریت طرفحسابها و مباحث حسابداری فروشگاه برایش اهمیت دارد.
از طرفی مدیریت ارتباط کارکنان برای مشتری حائز اهمیت است. در نتیجه مدیر فروشگاه باید یاد بگیرد که کدام فعالیت اولویت بالایی دارد و کدام فعالیتها کم اهمیت هستند. باید بداند که کدام مسئولیت اثربخشی بیشتری در موفقیت کسب و کارش دارد و با تمرکز بر مهمترین و اثربخشترین امور به پیش رود.
- اشتباهات گذشته قابل جبران نیستند. از آنها درس بگیرید اما درگیرشان نشوید.
با تمام مشغلههایی که برای یک صاحب فروشگاه ممکن است وجود داشته باشد، کندوکاو اشتباهات گذشته صحیح است؟
البته آسانترین راه فکر کردن به اشتباهات گذشته و فرصتهای از دست رفته است اما مهمتر از آن درسگیری از چنین اشتباهاتی است.
وضعیت یک فروشگاه به عوامل متعدد و غیر قابل پیشبینی همچون وضعیت بازار وابسته است. گاهی مدیران فروشگاه ناچار میشوند موجودی انبار را کم نگه دارند تا نقدینگی برایشان حفظ شود. مهم است در چنین شرایطی که رکود وجود دارد به فرصتهایی جهت استفاده بهینه از شرایط فکر کنید.
به منظور استفاده از چنین فرصتهایی شما نیازمند استفاده از ابزار تحلیلی هستید. اگر فروشگاه شما به یک نرم افزار حسابداری فروشگاهی تجهیز شود که به شما گزارشی از کالاهای کم فروش و پرفروش، ماههای کم فروش و پرفروش، وضعیت بدهیها، وضعیت انبار و غیره بدهد و بر اساس چنین اطلاعاتی شما تصمیم بگیرید در زمان رکود با حراج محدود نقدینگی فروشگاه را تقویت کنید برد کردید و توانستید با تصمیمات آگاهانه و اطلاعات دقیق مالی از فرصتها بهره ببرید.
- آموزش و یادگیری حیاتی است
فروشگاهها هزینههای زیادی بابت تجیهزات الکترونیکی، ویترین، هزینه برق و … پرداخت میکنند تا فروشگاه آماده خدمترسانی به مشتریان باشد. هزینه زیادی بابت استخدام نیروها و نگهداشت آنها پرداخت میکنند. همه این هزینهها بابت خدمت رسانی به مشتریان است اما فروشگاهداران نمیدانند که چگونه انتظارات مشتری را مدیریت کنند و چگونه به آنها خدمت کنند.
افرادی که در فروشگاه شما کار میکنند، اعتبار و وجهه فروشگاهتان را میسازند. به عنوان کارفرمایی که مدیریت پرسنل فروشگاه وظیفه شماست باید بدانید که آموزش کارکنان کلید اعتبار فروشگاه شما نزد مشتریان است.
آموزش به 2 طریق صورت میگیرد. آموزش اولیه شامل اصول و ارزشهای فروشگاه(مثل احترام به مشتری) است که باید به کارمند یا فروشنده تدریس شود. اما فراموش نکنید که آموزش در اینجا تمام نمیشود. هر از چندگاهی علاوه بر اینکه مدیر فروشگاه مباحث جدیدی در مورد مدیریت مشتریان و برخورد با آنها میآموزد، میبایست این آموزشها را به پرسنل هم منتقل کند. آموزشها باید هم اختصاصی و هم عمومی باشند.
به طور مثال مسئول فروش فروشگاه باید تمامی اجناس را به شکل دقیق بشناسد و باید یاد بگیرد به بهترین شکل به مشتریان مشاوره دهید. فروشنده و صندوقدار باید به طور کامل یاد بگیرد با نرمافزار حسابداری فروشگاهی کار کند و فاکتور مورد نیاز مشتری را ارائه دهد. علاوه بر اینها آموزش باید جنبه تشویقی هم داشته باشد و منجر به ایجاد انگیزه در پرسنل برای فروش بیشتر شود.
- رقابت در بازار را جدی بگیرید!
فروشگاهی زنجیرهای دارید یا یک مغازه کوچک در خیابانی فرعی؟ تفاوتی ندارد. همواره مشتری میان شما و مغازهای دیگر میتواند مغازه دیگر را انتخاب کند. بنابراین رقابت را میبایست جدی گرفت. هوشمند باشید و از شیوه برخورد رقبای خود با مشتری خبردار باشید.
بدانید آنها چه اجناسی میفروشند. تحقیق کنید که چرا مشتریان ترجیح میدهند از رقبای شما خرید کنند و تلاش کنید از موفقیتهای آنها درس بگیرید. زمانی که نسبت به رقبای خود در بازار آگاه هستید گنجینهای از اطلاعات را بدست میآورید و بازار را بهتر میشناسید و تصمیمات آگاهانهتری اتخاذ میکنید. بنابراین هوشمند باشید و برای بقا در بازار رقابت و رقبا را جدی بگیرید.
- انبار را بر اساس نیاز بازار پر کنید
به طور معمول فروشندگان اجناسی که خود به آن علاقه دارند را میخرند و انبارشان را از آن اجناس پر میکنند. فروشگاههای موفق دنیا طور دیگری رفتار میکنند. آنها بررسی میکنند که تقاضای چه کالایی بیشتر است و بر اساس نیاز مشتری انبار خود را از کالا پر میکنند.
بنابراین ترسی نداشته باشید که تا دیروز از برندی استفاده میکردید و امروز برندی دیگر را استفاده میکنید. بر اساس نیاز جامعه پیش روید و اگر وضعیت بازار نامساعد است کالای اقتصادی به فروش برسانید و اگر وضعیت مساعد است به سمت کالای لوکس بروید. مهم این است که آگاهانه تصمیم بگیرید و بر اساس نیاز مشتریان اقدام به فروش اجناس کنید.
همچنین میتوانید مشاهده کنید: ارزیابی عملکرد فروشگاه
همچنین بخوانید: صندوق فروشگاهی