آموزش مالیات بر ارث

آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارث


مالیات بر ارث به‌عنوان یکی از انواع مالیات در کشور، هزینه‌ای است که پس از فوت فرد باید پرداخت شود. هرگونه مال و اموالی که به‌ نام فرد باشد پس از فوت او، میان ورثه تقسیم می‌شود. البته قبل از تقسیم شدن ارث و میراث، وراث باید مالیات را به دولت پرداخت کنند؛ زیرا هر فرد به مقدار سهمی که می‌برد مشمول مالیات است. در ادامه این مقاله به بررسی مالیات بر ارث چیست و قوانین آن می‌پردازیم.

آشنایی با انواع مالیات؛ مالیات مستقیم و غیرمستقیم

قبل از اینکه بخواهیم به آموزش مالیات بر ارث یا مالیات ارث بپردازیم بد نیست بدانیم که اصلاً مالیات چیست؟ به زبان ساده، مالیات، هزینه‌ای است که دولت‌ها برای تامین منافع اقتصادی و هزینه‌های عمومی خود از مالیات‌دهندگان دریافت می‌کنند. بر این اساس تمامی افراد حقوقی و حقیقی، در شرایطی ملزم به پرداخت مالیات هستند. در این میان خود مالیات به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم‌بندی می‌شود که مالیات بر ارث از نوع مستقیم آن است.

محاسبه مالیات بر ارث برای انواع ماترک به جا مانده از متوفی

مالیات بر ارث چیست و این مالیات چگونه از وراث دریافت می‌شود؟

مالیات بر ارث مبلغی است که وراث باید در زمان تقسیم ارث و میراث پرداخت کنند. دولت از طریق اظهارنامه‌ها، انواع مالیات از جمله مالیات بر ارث را جمع‌آوری می‌کند. وراث باید ظرف یک سال پس از فوت فرد متوفی، اظهارنامه ارث را تکمیل و به اداره مالیات تحویل دهند. اگر اظهارنامه به موقع ارائه شود، هزینه‌های کفن و دفن و بدهی‌های متوفی از ارث کسر می‌شود و باقیمانده اموال پس از کسر مالیات ارث بین وراث تقسیم می‌گردد.

 اگر وراث اظهارنامه را دیر تحویل دهند، مالیات بدون کسر هزینه‌های کفن و دفن و بدهی‌ها دریافت خواهد شد. برای مثال در پاسخ به سوال «برای 1 میلیارد ارث چقدر مالیات حساب میشود؟» باید گفت این محاسبه بر اساس قوانین مالیاتی کشور و میزان دارایی‌های به جا مانده انجام می‌شود. هم‌چنین وراث باید نسبت به دریافت مفاصا حساب مالیاتی اقدام کنند. 

مالیات بر ارث به چه اموالی تعلق می‌گیرد؟ بررسی 6 دسته اموال

به‌طور‌کلی مالیات بر ارث روی ماترک به‌جا‌مانده از متوفی در 6 دسته کلی سهام، وسایل نقلیه، اموال، املاک، امتیازات نظیر سرقفلی و حق اختراع و البته اموال خارج از ایران اعمال می‌شود. با این وجود بخش‌هایی از ماترک که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم، مشمول مالیات بر ارث نیستند. از این رو به آن‌ها معافیت‌های مالیات بر ارث گفته می‌شود. شایان ذکر است به جز این موارد، در قانون جدید هیچ نوع معافیتی برای وراث تعریف نشده است. در ادامه به بررسی نحوه محاسبه مالیات بر ارث ماشین و ملک می‌پردازیم.

مالیات بر ارث ملک چگونه محاسبه می‌شود؟

در پاسخ به این سوال که مالیات بر ارث زمین چند درصد است باید این نکات را مدنظر داشته باشید:

  • برای ملک مسکونی 7.5% ارزش معاملاتی
  • برای ملک تجاری و اداری 3% ارزش روز و برای باغ
  • زمین کشاورزی و اراضی بایر 7.5% ارزش معاملاتی

ارزش معاملاتی قیمتی است که در دفترچه مخصوصی توسط سازمان امور مالیاتی برای مناطق مختلف تهران و شهرستان‌ها منتشر می‌شود. قیمت‌های مندرج در دفترچه ارزش معاملاتی به مراتب از قیمت واقعی ملک کمتر است. اما در خصوص املاک تجاری و اداری،‌ ارزش‌گذاری ملک توسط کارشناس اداره امور مالیاتی و بر اساس ارزش واقعی به تاریخ روز تعیین می‌شود. توجه داشته باشید که مالیات ارزش بر افزوده نیز مانند مالیات ملک اداری و تجاری به نرخ روز است. برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله «مالیات بر ارزش افزوده چیست» را مطالعه کنید.

مالیات بر ارث خودرو چگونه محاسبه می‌شود؟

برای محاسبه میزان مالیات بر ارث ماشین، تاریخ فوت و طبقه وراث حائز اهمیت است. باتوجه‌به تغییر قوانین مالیاتی ارث در سال 95، اگر تاریخ فوت متوفی بعد از سال 95 باشد، ورثه مشمول قانون جدید هستند. در ادامه جدول نرخ مالیات بر ارث اتومبیل را مشاهده می‌کنید:

مالیات بر ارث خودروورثه طبقه اولورثه طبقه دومورثه طبقه سوم
برای مشمولین قانون جدید2%4%8%
برای مشمولین قانون قدیم35%45%65%

توجه داشته باشید که برای متوفای سال 94 به قبل، وراث مشمول قانون قدیم می‌شوند. ورثه طبقه اول شامل پدر، مادر، شوهر، زن، اولاد و اولاد اولاد هستند. ورثه طبقه دوم شامل اجداد، خواهر و برادر و اولاد آن‌ها و ورثه طبقه سوم عمو، عمه، خاله، دایی و اولاد آن‌ها هستند. این نوع طبقه‌بندی به این خاطر انجام شده است که نسبت به میزان نزدیکی فرد به متوفی، مالیات با درصد مشخصی پرداخت شود.

جدول مالیات بر ارث؛ بررسی مالیات سهام، لوازم نقلیه و املاک

این جدول نسبت به طبقه بندی وراث انجام شده و میزان مالیات وراث در هر بخش بررسی شده است. توجه داشته باشید که در انحصار وراثت، ورثه قرار گرفته در طبقه اول به سایر وراث تقدم دارند. به عبارت دیگر در‌صورتی‌که حتی یک نفر از طبقات فوقانی در قید حیات باشد، ارث به وراث طبقات دیگر تعلق نمی‌گیرد.

طبقه وراثسپرده‌های مجاز بانکیسهام بورسیسهام غیربورسیسایر اموال/ حق امتیازاملاکحق واگذاری و سرقفلیوسایل نقلیه
وارث طبقه 13 درصد0.75 درصد6 درصد10 درصد7.5 درصد3 درصد2 درصد
وارث طبقه 26 درصد1.5 درصد12 درصد20 درصد15 درصد6 درصد4 درصد
وارث طبقه 312 درصد3 درصد24 درصد40 درصد30 درصد12 درصد8 درصد

هم‌چنین مالیات ورثه‌ای املاک مسکونی بر‌اساس ارزش معاملاتی آن محاسبه می‌شود و مالیات ورثه املاک تجاری و اداری بر اساس ارزش روز (ارزش واقعی) محاسبه می‌شود. البته مالیات ورثه باغ، املاک زراعی و اراضی بایر، مشابه املاک مسکونی بر اساس ارزش معاملاتی آن‌ها محاسبه خواهد شد.

محاسبه‌های مالیات را به سپیدار بسپارید

آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارثمحاسبه مالیات بر ارزش افزوده

آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارثارسال صورت‌حساب به سامانه مؤدیان

آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارثفایل خرید و فروش فصلی

آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارثدیسکت بیمه و مالیات

آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارثتحریر دفاتر قانونی

مهم‌ترین تفاوت‌های قانون جدید و قدیم مالیات بر ارث

در آموزش مالیات بر ارث، دانستن تفاوت‌های بین قوانین جدید و قدیم (قبل از سال 95) اهمیت دارد. یکی از مهم‌ترین تغییرات، نحوه اظهار ماترک به صورت فردی یا گروهی است. قانون جدید می‌گوید که ارزش دارایی‌ها باید بر اساس قیمت روز و بدون توجه به تاریخ فوت متوفی محاسبه شود. 

علاوه‌بر این، مدت زمان برای ارائه اظهارنامه از شش ماه به یک سال افزایش یافته است و نرخ مالیات بر ارث باتوجه‌به طبقه وراث تعیین می‌شود. این تغییرات در قانون مالیات بر ارث نشان‌دهنده یک گام به سوی شفافیت و سهولت در محاسبه مالیات بر ارث است.

تفاوت‌هاقبل از 95نرخ مالیاتیبعد از 95نرخ مالیاتی
معافیتهر نفر 3 میلیون تومان
سپرده بانکیمعافصفرمشمول3 درصد
سهام شرکت‌های بورسی50 درصد معاف35 درصدمشمولوراث طبقه اول 0.75 درصد و وراث طبقه دوم و سوم به ترتیب 1.5 و 3 درصد
سهام شرکت‌های غیربورسی40 درصد معاف35 درصدمشمولوراث طبقه اول 6 درصد و وراث طبقه دوم و سوم به ترتیب 12 و 24 درصد
جریمه عدم تسلیم اظهارنامهدارد10 درصددارد10 درصد
جریمه تاخیر پرداخت مالیاتدارد2.5 درصدندارد
نوع اظهارنامههمه ماترک با همهر یک از اقلام ماترک جداگانه
حصر وراثتپیش شرط: تسلیم اظهارنامهگواهیپیش شرط: گواهی حصر وراثت
نرخ مالیات املاک35 درصد7.5 درصد
نرخ مالیات سرقفلی35 درصد3 درصد
نرخ مالیات سپرده بانکیصفر3 درصد
سایر35 درصد10 درصد

قانون جدید همچنین دفاتر اسناد رسمی و نهادهای مالی را مکلف می‌کند که قبل از دریافت گواهی پرداخت مالیات بر ارث از هرگونه تسلیم دارایی متوفی به ورثه آن خودداری کنند. لازم به ذکر است تخلف نهادها و وراث در این خصوص، مشمول جریمه‌ای به ارزش دو برابر مالیات بر ارث تخصیص داده شده بر ماترک خواهد بود. بر همین اساس اموال و دارایی‌­هایی که در نتیجه فوت شخص به وراث طبقه اول انتقال می‌یابد، به شرح زیر مشمول مالیات می­‌شوند:

سپرده های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه که تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آن‌ها3%
سهام و حق تقدم آن‌هایک و نیم برابر مالیات وضع شده برای نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام( در حال حاضر مالیات نقل و انتقال سهام و حق تقدم برابر 4% است)
حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بند­های مذکور به آن‌ها تصریح نشده است10%
انواع وسیله نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی2%
اموال متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده استپس از کسر مالیات بر ارث توسط دولت خارجی، به نرخ 10% باقیمانده اموال

توجه داشته باشید در کلیه مواردی که در جدول آمده است، مالیات بر اساس ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث محاسبه می‌شود.

بررسی 3 تبصره مهم در ماده 17 قانون ارث و میراث

طبق ماده 17 تبصره 2  مالیات­‌های مذکور در جدول بالا برای وراث طبقه دوم و سوم به ترتیب دو و چهار برابر خواهد بود. هم‌چنین در ماده 17 تبصره 3 عنوان شده درصورتی‌که متوفی و وراث تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی‌های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراثت طبقه اول است.

ماده 5 در تبصره 17 ارث و میراث نیز می‌گوید حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانک‌ها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد. توجه داشته باشید که مالیات نقل و انتقال ملک متوفی نیز طبق طبقه‌بندی‌ها انجام خواهد شد. 

با مراحل پرداخت مالیات بر ارث و مدارک موردنیاز آن آشنا شوید

برای آغاز مراحل پرداخت نیاز به گواهی انحصار وراثت دارید و پس از آن اولین گام دریافت گواهی انحصار وراثت است. توجه داشته باشید که گواهی حصر وراثت در واقع یک مدرک قانونی است که در آن وراث متوفی و سهم‌الارث هر یک از آن‌ها به‌صورت رسمی تعیین می‌شود. برای دریافت گواهی انحصار وراثت، وراث باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند، فرم مخصوصی را تکمیل کنند که این فرم به امضای 3 شاهد نیاز دارد تا دفترخانه فرم مذکور را برای آن‌ها گواهی کند.

سپس باید به همراه مدارک شناسایی و فرم گواهی شده به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه شود تا در نهایت گواهی حصر وراثت برای آن‌ها صادر شود. انجام این مرحله در شرایط عادی حدوداً 2 ماه زمان می‌برد که باید برای تصمیم‌گیری‌ها در نظر گرفته شود. البته شما می‌توانید با مراجعه به سامانه https://tax.gov.ir/action/do/Show/434 که سامانه رسمی دولت برای پرداخت مالیات است، مالیات وراث را به‌صورت اینترنتی پرداخت کنید. 

بررسی قانون مالیات بر ارث

معافیت‌های مالیات بر ارث؛ از بازنشستگان تا موسسه‌های دولتی

از جمله معافیت‌های مالیات بر ارث می‌توان به مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه‌های اجتماعی اشاره کرد. موارد زیر، سایر معافیت‌های مالیات بر ارث هستند:

  • وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس‌انداز خدمت و مزایای پایان خدمت
  • وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه یا کارفرما
  • اموالی که به مؤسسات دولتی وقف شده‌اند
  • اثاث منزل محل سکونت متوفی
  • انواع بیمه‌های عمر و زندگی
  • خسارت فوت و دیه

طبق ماده 25 قانون مالیات بر ارث، وراث طبقه اول و دوم شهدای انقلاب اسلامی مشمول مالیات بر ارث نخواهند شد.

مالیات بر ارث؛ یکی از مهم‌ترین انواع مالیات در کشور ایران 

در این مقاله نحوه محاسبه مالیات بر ارث را توضیح دادیم. مالیات بر اثر نسبت به طبقه بندی و میزان مال و اموال متوفی به شکل متفاوتی محاسبه می‌شود. در پاسخ به سوال «مالیات بر ارث چقدر طول میکشد؟» باید گفت در کمترین حالت محاسبه مالیات بر ارث دو سال طول می‌کشد. شما چه تجربه‌ای از محاسبه مالیات بر ارث دارید؟ شما می‌توانید نظرات و پیشنهادات خود را از طریق کامنت‌های همین  مقاله با ما و سایر خوانندگان مجله سپیدار به اشتراک بگذارید. 

سوالات متداول

  1. براساس مالیات ارث، تکلیف فیش حج متوفی چه می‌شود؟

وراث می‌توانند فیش حج را به‌عنوان ارث تقسیم کنند و در صورت رضایت همه ورثه، به‌جای متوفی شخص دیگری را به حج بفرستند مشروط بر این که سهم صغیر را بپردازند. امکان رفتن یکی از وراث هم با توافق همگی وجود دارد.

  1. مالیات بر ارث مغازه چطور محاسبه می‌شود؟

محاسبه مالیات بر ارث حجره شامل دو بخش ملکیت مغازه و سرقفلی مغازه است. به عبارت دیگر مالیات هر یک از این دو مورد به طور جداگانه محاسبه شده و مجموع آن میزان مالیات بر ارث فروشگاه را تعیین می‌کند. یعنی: مالیات بر ارث سرقفلی مغازه + مالیات بر ارث ملکیت مغازه = مالیات بر ارث کل مغازه

  1. مالیات بر ارث مغازه بصورت مالکیت چقدر است؟

نرخ مالیات بر ارث ملکیت مغازه 7.5% ارزش معاملاتی ملکیت مغازه است. البته این نرخ برای وراث طبقه اول بوده و برای وراث طبقه دوم و سوم 15% و 30% است.

  1. مالیات بر ارث مغازه سرقفلی چقدر است؟

نرخ مالیات بر ارث سرقفلی مغازه برای وراث طبقه اول 3% ارزش روز سرقفلی است. نرخ مذکور برای وراث طبقه دوم 6% و برای وراث طبقه سوم 12% است.

 

 


این صفحه را به اشتراک بگذارید


به این مطلب امتیاز دهید

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 12 میانگین: 3.8]


45 دیدگاه برای ”آموزش مالیات بر ارث، صفر تا صد قوانین مالیات ارث

  1. مهتا

    عرص سلام و احترام مالیات بر ارث ملک مسکونی را فرمودید ولی قطعا بین آپارتمان و ملک (که شامل عرصه وعیان هست )باید تفاوت باشه لطفا در این زمینه راهنمایی بفرمایید

  2. امیر نیک اسا

    با سلام و عرض ادب
    ممنون از اطلاعات مفیدتون
    تو قسمت تفاوت مالیات ارث قدیم و جدید سهام بورسی رو مثل غیر بورس 10 در صد منظور کردین؟ مگه یکی 6 درصد و اون یکی 0.75 درصد نیست؟

    1. اخلاقی پور

      سلام آپارتمان مسکونی صلح عمری شده به فرزند مالیات بر ارث آن پس از فوت چه مقدار هست

      1. س.الف

        سلام ممنون از اطلاعات ارائه شده، آیا برای محاسبه مبلغ مالیات بر ارث و پرداخت آن حضور فیزیکی وارث الزامیست یا با ارائه اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی توسط وارث دیگر می شود اقدامات لازم را انجام داد؟ تشکر

  3. فرشته فرهادي

    سلام اگر زمین کشاورزی متوفی داشته باشه که قولنامه ای باشد و سند نداشته باشد باید در اظهارنامه مالیاتی قید شود و مالیات ان چقدر است

    1. سپیدار سیستم

      سلام لطفا برای این سوال با مشاور مالیاتی ارتباط بگیرید

    2. کاظم حشمت نیا

      قانونا بایستی در اظهارنامه مالیاتی قید گردد و مالیات آن هفت و نیم درصد ارزش معاملاتی میباشد ( ارزش معاملاتی خیلی کمتر از قیمت واقعی میباشد )

  4. رضایی

    سلام، اگر ملک مسکونی با وجوه حق پایان خدمت و بازنشستگی خریداری شده باشد، باز هم شامل مالیات بر ارث میشود؟

    1. سپیدار سیستم

      سلام.بله.املاک بعد از فوت به ورثه میرسند و این املاک مشمول مالیات بر ارث میشود .

    2. کاظم حشمت نیا

      بله ، مشمول مالیات می‌شود چون ملک توسط مرحوم خریداری شده و بنام مرحوم میباشد و وجوه بازنشستگی و خسارت اخراج و پاداش پایان خدمت فقط با ارائه گواهی از سازمان یا نهاد پرداخت کننده و احراز اینکه وجه بابت موارد اخیر میباشد از شمول مالیات بر ارث معاف میگردد

    1. محمدمحیطی

      درموردمالی ازمتوفی که ورثه درزمان تنظیم اظهارنامه ازآن مطلع نبوده وپس ازچندسال بعدمطلع شدندازچه طریق وچگونه‌بایداقدام کنند؟باتشکر

      1. سپیدار سیستم

        سلام.بابت مال اعلام شده باید اظهارنامه تسلیم شود و در راستای ماده 17 قانون اعمال گردد.

    2. مهدی حسنی

      باتشکر
      پدرمن زمان فوتش 1383 بوده یعنی قبل ازقانون 95 ودرهمان زمان انحصاروراثت انجام شده ومالیات برارث طبق همان قانون قدیم پرداخت شده آیا برای تقسیم ارث سهام بورسی که درسال 1402 قصد فروش وتقسیم بین وراث داریم همان اقدامات قدیم کافیه یاباید طبق قوانین جدید مالیات برارث وانحصاروراثت انجام دهیم ممنون میشوم پاسخ دهید

  5. نادری

    سلام ممنون از توضیحات
    در اظهار نامه مالیات بر ارث بصورت الکترونیکی
    به چه صورت متمم بزنم

    1. سپیدار سیستم

      سلام. ماده 26 قانون مالیات مستقیم —- وارث متوفی به منظور کسر هزینه های دفن و کفن در حدود متعارف و دیون از ماترک متوفی البته ظرف مدت یکسال از تاریخ فوت اظهارنامه باید ارئه دهند . حالا طبق تبصره 1 آیین نامه 26 در مواردی که برای یک پرونده چند اظهارنامه از طرف مودی در موعد مقرر قانونی تسلیم گردد و یا مودی نسبت به تسلیم اظهارنامه اصلاحی در موعد مقرر قاننی اقدام نمایند اداره امور مالیاتی صلاحیت دار مکلف است به رسیدگی و ارزیابی کلیه اظهارنامه مذکور با رعایت مقررات مربوط—البته در موعد مقرر اشاره شده است

دیدگاه خود را ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *