این روزها رویای کارآفرینی در ذهن همه به ویژه جوانان غوغا میکند. همه آرزوی تاسیس یک شرکتی همچون گوگل و اپل را در سر میپرورانند و میخواهند ره صد ساله را در یک شب طی کنند
اما کارآفرینی هم اصول خود را دارد. یک کارآفرین ویژگیها و مهارتهای خاصی دارد که در این مطلب بیشتر به آن اشاره میکنیم.
رفتار کارآفرینی چیست؟
اقدام کارآفرینانه به معنای اجرای یک تصمیم مبتنی بر خلاقیت و پذیرش ریسک معقول است.
یک اقدام صحیح کارآفرینانه میتواند منحنی رشد یک سازمان را تحت تأثیر قرار داده و با ایجاد مزیت رقابتی، امکان موفقیت سازمان در بازار رقابتی را افزایش دهد.رفتار کارآفرینی شامل مجموعهای از فعالیتها و شیوهها و همچنین استفاده از منابع نوآورانه برای شناسایی و پیگیری فرصتها است.
رفتار کارآفرینانه حاصل تمایل به تغییر وضع موجود با بهرهگیری از خلاقیت و نوآوری است. اکثر مدیران ناموفق، از انجام اقدامات کارآفرینانه اجتناب میکنند و به همین دلیل از رقابت با سایر سازمانها باز میمانند.
شومپیتر معتقد است که:
رونق سرمایهداری به ظهور کارفرمایان نوآور و خلاق وابسته است. ابتکارهای کارآفرینان باعث سرمایهگذاریهای جدید، اشتغال جدید و تولید بیشتر و نهایتا رونق اقتصادی میشود.
خلاقیت، جوهرهی کارآفرینی
خلاقیت به عنوان جوهره کارآفرینی و یکی از عوامل کلیدی و رمز پیشرفت و حتی بقای سازمانهای نوین است.
خلاقیت یعنی توانایی تولید ایدهها و راه حلهای متعدد، جدید و مناسب برای حل مسائل و مشکلات.
خلاقیت یکی از صفات مشخص و بارز کارآفرینان است که با نوآوری عجین شده است. زمانیکه ذهن فرد خلاق از اطلاعات خام، انباشته شد، به طور غیر محسوس شروع به کار میکند و پس از تجزیه و تحلیل و ترکیب اطلاعات به روشی تازه دست مییابد.
افراد خلاق، خیال پرداز هستند و رویاهای خود را بهتر به خاطر میآورند. آنها شیفته تازگی و محرکهای قوی ذهنی و عاطفی هستند. هوش بالا، فکری آزاد، انعطاف پذیری ادراکی، ابتکار، استقلال رأی، اعتماد به نفس، ریسک پذیری، تمرکز ذهنی و تمایل به موفقیت از مهمترین ویژگیهای افراد خلاق است.
نوآوری در سازمانهای کارآفرین
نوآوری، کاربردی کردن ایدههای نوین ناشی از خلاقیت است. در واقع به پیاده سازی ایده های حاصل از خلاقیت که به صورت یک محصول یا خدمت جدید ارائه شود، نوآوری می گویند.
نوآوری در سازمانهای کارآفرین بسیار با اهمیت است. در گذشته تولید بیشتر و بازدهی بالاتر عامل کلیدی موفقیت در کسب و کار بوده است. اما امروز، کلید موفقیت در نوآوری است.
کارآفرینی شامل خلاقیت، نوآوری و مخاطره پذیری است.
همه سازمانها برای بقا نیازمند اندیشههای نو و نظرات بدیع و تازهاند. خلاقیت، پیدایی و تولید یک اندیشه و فکر نو است درحالی که نوآوری عملی ساختن آن اندیشه و فکر است.
عوامل موثر درخلاقیت و نوآوری به چهار دسته تقسیم میشوند که شامل:
- به کارگیری و جذب نیروهای خلاق و نوآور به سازمان،
- امکانات مناسب تحقیقاتی ومالی برای کوشش های نوآورانه،
- آزادی عمل کافی در انجام فعالیتها
- تلاشهای خلاق و به کارگیری نتایج حاصل ازفعالیتهای خلاق و دادن پاداش مناسب به افراد خلاق.
گرایش کارآفرینانه
گرایش کارآفرینانه مشتمل بر پنج بعد ریسک پذیری، نوآوری، پیشگامی، رقابت تهاجمی و استقلال طلبی است. این عوامل، کارآفرینان را از روندهای بازار آگاه میسازد و در ارزیابی احتمالات آینده کمک میکند.
کارآفرینی در جهان
کشورهای پیشرفته از دهههای قبل و برخی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران در سالهای اخیر، با توجه به نقش مؤثر و مثبت کارآفرینان اقتصادی در توسعه جامعه، از این پتانسیل برای رویارویی با مشکلاتی چون رکود، تورم و بیکاری و نبود امکان اشتغال بهره برداری کردهاند.
اما آمارهای جهانی GEM در سال 2017 از کارآفرینان چه میگوید:
- کارآفرینان عموماً افرادی بین 25 ال 34 سال هستند که صرف نظر از درآمد کشورشان فعالترین گروه سنی در کارآفرینی بودهاند.
- تعداد مردان کارآفرین در کشورهای با درآمد متوسط، 75 درصد بیشتر از زنان است.
- در بین کارآفرینان حدود 30 درصد کسانی که کسبوکاری را راهاندازی کردهاند، دارای تحصیلات متوسطه هستند. افرادی که دارای آموزش متوسطه هستند، به مشاغل دستمزد بگیر تمایل دارند.
- شرکتهای کارآفرین در کشورهای با درآمد بالا بر فعالیتهای R&D، فناوری و آموزشهای علمی تاکید دارند.
- درصد افرادی که بدون داشتن سابقه استخدامی کسبکار راهاندازی میکنند در کشورهای با درآمد متوسط 6 درصد، با درآمد پایین 17 درصد و با درآمد بالا 5 درصد است.
نگاهی به زندگی کارآفرینان برتر خارجی
استیو جابز
زمانیکه به کارآفرینان برتر جهان فکر میکنیم، استیو جابز قطعاً یکی از برترین اسامی در ذهن ماست.
استیو جابز به علت مشکلات مالی مجبور بود که تحصیلات خود را در دانشگاه رها و به فکر چارهای برای زندگی خود باشد. اما هرگز نا امید نشد و در ادامه مسیر زندگی موفق به تاسیس کمپانی اپل با یکی از دوستان دوران کودکیش استیو زنیاک شد.
استیو جابز به علت علاقهی بسیاری که به خطاطی داشت در کلاسهای خوشنویسی ثبتنام کرد که همین موضوع باعث شد که او به تنهایی بتواند تغییرات شگرفی در تولید فونتهای جذاب دیجیتالی ایجاد کند.
ثروت استیو جابز در زمان مرگش مبلغی معادل 8.9 میلیارد دلار تخمین زده شده و البته اعتبار نام وی تا نسلهای آینده نیز پایدار و جاویدان خواهد ماند.
بیل گیتس
بیل گیتس موسس شرکت ماکروسافت سالهاست که به عنوان ثروتمند ترین مرد جهان معرفی میشود. او که یکی از بنیانگذاران بزرگترین شرکت نرمافزاری دنیاست توانسته انقلاب بزرگی را در صنعت رایانههای خانگی ایجاد کند.
گیتس میگوید:
ما همیشه درباره اتفاقاتی که در دو سال آینده رخ خواهد داد، اغراق میکنیم؛ اما آنچه که در ۱۰ سال آینده رخ خواهد داد را خیلی کم تخمین میزنیم. هرگز اجازه ندهید که رکود و سکون به سراغتان بیاید.
نگاهی به زندگی کارآفرینان برتر داخلی
بیژن پاکزاد
بیژن پاکزاد، یکی از این عرضهکنندگان گرانترین اقلام و سفارشات برای ثروتمندان روی زمین است. پاکزاد از همان کودکی رویای ثروتمند شدن و شهرت را داشت و برای دستیابی به این هدف لحظهای از عمرش را به غفلت نگذراند.
او موفقیت برند “بیژن” را اهمیت دادن به تک تک مشتریان و آشنایی با سلیقه و ذائقه افراد ثروتمند میدانست.
بیژن پاکزاد در مصاحبهای قبل از زمان مرگش اعلام کرده بود که:
من از اینکه تولیداتی منحصر به فرد دارم لذت میبرم. با اینکه در حال حاضر به کار کردن هفت روز هفته نیاز ندارم، اما این کار را انجام میدهم چون به کارم عشق می ورزم.
نازنین دانشور
نازنین دانشور کارآفرین جوان ایرانی است که توانسته با وجود محدویتها و سختیهای راه، یکی از موفقترین بانوان کارآفرین داخل ایران باشد.
او پس از شکست در یک پروژه سوپرمارکت آنلاین اینبار با برنامهریزی دقیقتر اقدام به تاسیس سایت تخفیفان کرد و امروز پس از گذشت 6 سال تخفیفان به نامی آشنا بین کاربران ایرانی تبدیل شده است.