استانداردهای حسابداری چیست؟ هرآنچه باید در مورد اصول حسابداری بدانید

استانداردهای حسابداری چیست؟ هرآنچه باید در مورد اصول حسابداری بدانید


استانداردهای حسابداری مجموعه‌ای از اصول و رویه‌هایی هستند که حسابدارها باید آن‌ها را رعایت کنند. این استانداردها در واقع اصول اساسی شیوه حسابداری را تعیین می‌کنند. وجود این اصول برای یکپارچه سازی گزارش‌های مالی ضروری است و تنها گزارش‌هایی قابل قبول هستند که این استانداردها را رعایت کرده باشند. اگر حسابدار هستید یا در حوزه حسابداری فعالیت می‌کنید باید این اصول را بدانید و آن‌ها را رعایت کنید. به همین بهانه در این مقاله به بررسی اصول و رویه‌های اساسی در حسابداری می‌پردازیم و به سؤالات مهمی همچون استانداردهای حسابداری چیست و شامل چه مواردی می‌شود پاسخ می‌دهیم. با سپیدار سیستم در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

رادیو مالی قسمت 144: استاندارد حسابداری شماره ۸

رادیو مالی قسمت ۱۴۵: استاندارد حسابداری شماره ۱۱

استانداردهای حسابداری چیست؟ تعریف استانداردهای حسابداری

استاندارد حسابداری مجموعه‌ای از اصول، استانداردها و رویه‌های مشترک است که می‌توان آن‌ها را به عنوان معیار و اساس نحوه حسابداری به حساب آورد. در واقع این اصول، همچون قوانین و مقرارتی هستند که به حسابدارها می گویند باید چگونه کار حسابداری را انجام دهند. وجود این استانداردها باعث می‌شود تا همه گزارش‌های مالی معیارهای یکسانی داشته باشند و در کل کشور به یک شکل انجام گیرند. شما می‌توانید با مراجعه به صفحه استانداردهای حسابداری اطلاعات بیشتری در این مورد به دست آورید.

معیارهای حسابداری، اصول و ضوابط حسابداری

استاندارد حسابداری بین المللی چیست؟ معیار گزارش‌های مالی در سراسر جهان

معمولاً استانداردهای حسابداری در همه جای دنیا پذیرفته شده و تا حدود زیادی یکسان هستند. اگر صاحب شرکت بین المللی هستید یا به حسابداری چنین شرکت‌هایی می‌پردازید باید استانداردهای بین المللی را بدانید و این معیارهای پذیرفته شده را رعایت کنید. البته هر کشوری براساس سیاست‌های مالی حسابداری خود، استانداردها و معیارهای خاصی را نیز در نظر می‌گیرد و استانداردهای بین المللی را کمی تغییر می‌دهد.

با این حال معمولاً اساس و بنیان همه گزارش‌های مالی در همه جای دنیا یکسان است. به این ترتیب این گزارش‌ها در همه جای دنیا شفاف و قابل اطمینان هستند. به این ترتیب شما می‌توانید با استفاده از یک نرم افزار حسابداری که با استانداردهای بین المللی سازگار باشد، گزارش‌های مالی را تهیه کنید که در کشورهای دیگر نیز قابل قبول هستند.

استاندارد بین اللمللی حسابداری (IAS) چه ویژگی‌هایی دارد؟

استاندارد بین اللمللی حسابداری (IAS) یک معیار اساسی مورد پذیرش همه کشورها است. قوانین و مقررات این استاندارد تمام جنبه‌های مالی یک شرکت همچون دارایی‌ها، بدهی‌ها، در آمدها و موارد مرتبط به آن‌ها را تشکیل می‌دهند. با استفاده از این استاندارد می‌توان صورت‌های مالی همچون ترازنامه مالیاتی را به گونه‌ای تنظیم کرد که شفاف، قابل قبول و قابل استناد باشد. با اینکه قوانین مالیاتی هر کشور متفاوت است، اما وجود استاندارد بین المللی حسابداری باعث می‌شود تا ترازنامه‌های مالیاتی در همه کشورها اساس و قواعد یکسانی داشته باشد.

برای مثال گواهی ارزش افزوده یکی از اجزای اصلی نظام مالیاتی در سراسر جهان است که باید همه شرکت‌ها آن را تهیه کنند و عدم دریافت آن غیر قانونی است. اما شرایط دریافت آن در ایران ممکن است با کشوری مانند آمریکا متفاوت باشد. اگر نمی‌دانید گواهی ارزش افزوده چیست و تا به حال آن را تهیه نکرده‌اید باید توصیه می‌کنیم حتماً مقاله گواهی ارزش افزوده چیست را مطالعه بفرمایید تا بعداً با جریمه‌های سنگین رو به رو نشوید.

اهداف و اهمیت استانداردهای حسابرسی

استانداردهای حسابداری چه اهمیتی دارند؟

در صورتی که استاندارد حسابدرای وجود نداشته باشد، مشکلات زیادی در نحوه حسابرسی به شرکت‌ها و کسب و کارهای مختلف رخ می‌دهد. زیرا معیاری برای تهیه گزارش‌های مالی، نحوه محاسبات و صحت آن‌ها وجود نخواهد داشت. از طرفی عدم تطابق گزارش‌های مالی با هم کار رسیدگی به آن‌ها را بسیار سخت خواهد کرد. برای مثال زمانی که در حال محاسبه حقوق و دستمزد و تهیه گزارش آن هستید، باید معیارهای خاصی را رعایت کنید تا گزارشی شفاف تهیه نمایید.

 به این ترتیب در آینده می‌توانید به راحتی به گزارش‌های خود استناد کنید. از طرفی سازمان‌های نظارتی نیز می‌توانند با استفاده از گزارش‌های مالی استاندارد به راحتی از اطلاعات ارائه شده اطمینان حاصل کنند. بنابراین این استانداردهای حسابداری هم برای کسب و کارها و هم برای بنگاه‌های بیرونی مانند بانک‌ها یا سازمان‌های نظارتی مانند سازمان حسبرسی اهمیت بسیار زیادی دارند.

هدف استانداردهای حسابداری چیست؟ یکسان سازی گزارشات مالی

به طور کلی هدف اصلی معیارهای حسابداری، ایجاد قواعد و اصولی است که همه حسابداران به آن پایبند باشند تا گزارش‌های مالی و نحوه محاسبات آن‌ها برای همه حسابداران و حسابرسان قابل درک باشد. با این حال معمولاً 4 هدف کلی را برای استاندادرهای حسابداری در نظر می‌گیرند:

  • درک روش حسابداری مورد استفاده توسط همه حسابداران
  • ایجاد صورت‌ها و گزارشات مالی با فرم مشخص، یکسان و یکنواخت
  • ایجاد معیارها و قواعدی یکسان برای حسابرسی
  • قابل درک بودن گزارشات مالی برای بنگاه‌های بیرونی و سایر اشخاص حقوقی یا حقیقی

برای مثال هنگامی که صورت مالی با استفاده از استاندارد حسابداری تهیه می‌شود، همه صورت‌های مالی و گزارش‌های مالی یک شرکت فرم و شکل یکسانی پید می‌کنند. به این ترتیب همه حسابداران و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی نیز می‌توانند علاوه بر درک اطلاعات ارائه شده، نحوه محاسبه آن‌ها را نیز درک کنند. در نهایت نیز کارشناسان حسابرسی می‌توانند به راحتی این صورت‌های مالی را بر اساس قواعد و معیارهای تعیین شده از نظر صحت اطلاعات بررسی کنند.

چنین موضوعی در حسابرسی بیمه اهمیت زیادی دارد. زیرا حسابرسان بیمه هر گزارش یا مدرکی که نتوانند اطلاعات آن را تأیید کنند به سادگی رد خواهند کرد. اگر با حسابرسی بیمه آشنا نیستید می‌توانید با سر زدن به صفحه حسابرسی بیمه اطلاعات بسیار مفیدی در این زمینه به دست آورید.

کتاب استانداردهای حسابداری، اضول و ضوابط حسابداری و حسابرسی

استانداردهای حسابداری شامل چه مواردی می‌شوند؟ کتاب اصول و ضوابط حسابداری

تا اینجا با اینکه استانداردهای حسابداری چیست و چه اهمیتی دارد آشنا شدیم. اما استانداردهای حسابداری دقیقاً شامل چه مواردی می‌شوند؟ این استانداردها توسط سازمان حسابرسی کل کشور تدوین و در نسخه‌های چاپی به صورت کتاب در اختیار حسابداران قرار می‌گیرند. معمولاً کتاب استانداردهای حسابرسی یا همان اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی هر سال به روز رسانی می‌شود.

 علاوه بر کتاب اصول و ضوابط حسابداری می‌توانید با مراجعه به سایت سازمان حسابرسی در بخش تدوین استانداردها، استانداردهای حسابداری مصوب را مشاهده کنید. در حال حاضر 41 استاندارد حسابرسی مصوب شده است که همه حسابداران باید آن‌ها را رعایت کنند. البته متاسفانه بسیاری از حسابداران از این استانداردها اطلاعی ندارند. علاوه بر استانداردهای حسابداری می‌توانید استانداردهای حسابرسی مصوب را نیز مشاهده کنید تا از معیارهای سازمان بازرسی کل کشور باخبر شوید.