آموزش مالیات

مالیات یکی از اصلی‌ترین منابع درآمدی دولت‌ها در سراسر جهان است. در چند سال اخیر در ایران نیز پرداخت مالیات بیش از پیش اهمیت یافته است و به همین جهت یادگیری و آموزش مالیات امری مهم برای مدیران مالی و حسابداری شرکت‌های مختلف است.

سپیدار سیستم در چند سال گذشته با ارائه‌ی آموزش‌های مختلف در زمینه مالیات از جمله برگزاری رویدادهای مختلف، ارائه مقالات به‌روز و تولید پادکست‌های صوتی به نام رادیو مالی سعی داشته است تا نسبت به آگاهی جامعه حسابداران نقشی بزرگ ایفا کند. در ادامه به بخش‌های مختلف در زمینه یادگیری مالیات می‌پردازیم.

آموزش مالیات

مالیات چیست و چرا باید مالیات بدهیم؟

مالیات سهمی است که به موجب اصل تعاون ملی و بر وفق مقررات، هر یک از سکنه کشور موظف است از ثروت و درآمد خود به منظور تامین هزینه‌های عمومی و حفظ منافع اقتصادی یا سیاسی یا اجتماعی کشور با توجه به میزان قدرت و توانایی خود به دولت پرداخت کند.

شیوه‌ی محاسبه‌ی مالیات در ایران به دو صورت علی‌الرأس و خوداظهاری است. امروزه نظام‌های مالیاتی پیشرفته تمایل دارند به جای شیوه‌ی علی‌الرأس که در آن مأموران اداره‌ی مالیات به تعیین میزان مالیات می‌پردازند، خوداظهاری را جایگزین کنند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در مورد مالیات کسب کنید، حتما مقاله مالیات چیست را مطالعه کنید.

منابع مالیاتی در ایران

منابع مالیاتی در ایران به دو دسته تقسیم می شوند: دسته اول مالیات بر دارایی است که اساس و مبنای آن، ثروت مؤدی (مسئول پرداخت مالیات) در نظر گرفته می شود. مهمترین نوع مالیات بر دارایی که حتما شما هم نام آن را شنیده‌اید، مالیات بر ارث است. دسته ی دیگر مالیات بر درآمد است که درآمد افراد و شرکت‌ها (و نه ثروت آنها) مبنای مالیات است. شاید بتوان گفت که مالیات بر درآمد اشخاص مهم­‌ترین نوع مالیات است. اگر دوست دارید اطلاعات خود در زمینه مالیات را محک بزنید، مقاله مالیات شرکت ها را از دست ندهید.

مالیات بر ارث

هر گاه در نتیجه فوت شخصی اموالی از متوفی باقی بماند به شرح مذکور در ماده ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم مشمول مالیات خواهد بود. اموالی که مطابق ماده ۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم مشمول مالیات بر ارث هستند عبارتند از کلیه ماترک متوفی در ایران یا خارج از ایران اعم از منقول و غیر منقول و مطالبات قابل وصول و حقوق مالی پس از کسر هزینه کفن و دفن در حدود عرف و عادت و واجبات مالی و عبادی در حدود قوانین شرعی و دیون محقق متوفی.

مالیات حق تمبر

گرفتن مالیات از طریق الصاق و ابطال تمبر بر روی اسناد، اوراق و مدارک یکی دیگر از شیوه‌های اخذ مالیات است. در این روش هم به اسناد و مدارک مربوط اعتبار قانونی و رسمی داده می شود و هم درآمدی نصیب دولت می گردد. در مالیات حق تمبر وجهی که به عنوان مالیات حق تمبر اخذ می شود مستقیما از خود مودی وصول نمی گردد به عنوان مثال بانک در موقع چاپ برای هر برگ چک مبلغ دویست ریال به حساب خزانه واریز می کند و سپس آن را از مشتری وصول می نماید لذا مالیات حق تمبر در واقع نوعی مالیات غیر مستقیم است.

مالیات بر درآمد املاک

منظور از مالیات بر درآمد املاک مالیاتی است که از درآمد املاک یعنی از درآمد ناشی از واگذاری حقوق اشخاص نسبت به املاک خود در ایران وصول می گردد. واگذاری حقوق نسبت به املاک ممکن است به صورت انتقال حقوق مربوط به عین، منافع، حق کسب و پیشه یا رهن باشد.

مالیات بر درآمد حقوق

درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر اعم از حقیقی یا حقوقی در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیر نقد تحصیل می کند مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.

مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی

مطابق ماده ۱۰۵ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم جمع درآمد شرکت‌ها و درآمد ناشی از فعالیت‌های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود مشمول مالیات می گردد. تشخیص درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی به دو طریق صورت می گیرد یکی از طریق رسیدگی به دفاتر قانونی و دیگری به شیوه مالیات علی الراس می باشد..

مالیات بر عملکرد

این مالیات همانگونه که از نام آن مشخص است، به عملکرد یک شرکت یا بنگاه اقتصادی تعلق می‌گیرد. برای محاسبه مالیات بر عملکرد، که خود نوعی از مالیات بر درآمد است کلیه مجموعه‌های گفته شده باید اسناد و مدارک مربوط به معامله، داد و ستد و درآمد خود را در تاریخی معین به طور کاملا مشخص در دفاتر مالی ثبت کنند. پس از تنظیم دفاتر و مبالغ سود و زیان، مجموعه مورد نظر در یک دوره مالی باید در حدود 25% درصد از سود خالص شرکت را به عنوان مالیات بر عملکرد، به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند.

مالیات اشخاص حقیقی

مالیات اشخاص حقیقی از مواردی است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در این بخش به آموزش مالیات اشخاص حقیقی می‌پردازیم:

مالیات اشخاص حقوقی

تمامی شرکت‌های داخلی و شعب شرکت‌های خارجی، موسسات، شرکت‌های دولتی، وزارتخانه‌ها و تمامی احزاب و اتحادیه‌هایی که دارای مجوز از مراجع قانونی هستند به عنوان اشخاص حقوقی شناخته می‌شوند. مالیات در این بخش از پررنگ تر و مهم‌تر از اشخاص حقیقی تلقی می‌گردد. به همین دلیل یادگیری و بروزرسانی دانش در زمینه مالیات اشخاص حقوقی از اهمیت بالایی برخوردار است.

در صفحه‌ی مالیات شرکت‌ها به تفصیل به این بخش از کسب‌وکارها پرداخته‌ایم و پیشنهاد می‌کنیم به این صفحه مراجعه نمایید:

سوالات متداول در رابطه با آموزش مالیات